Lær om opsætning af lamper på 2 minutter

Når du skal opsætte en lampe er der nogle få ting, du skal være opmærksom på.

For at tilslutte ledningen i lampeudtaget, er det vigtigt at du har styr på det rigtige værktøj, inden du går i gang:

 

Værktøj du har brug for:

  • Skruetrækker
  • Polsøger
  • Skævbider
  • Hobbykniv

 

Del 1 – Sikkerhed

Sikkerheden skal også være i top, så husk at slukke for strømmen på relæet, inden du går i gang med opsætningen. Afbryd alle kontakter i relæet for en sikkerheds skyld. Dvs. at alle kontakterne skal vippes ned, så de står på 0.

 

Del 2 – afmontering

Skru skruerne løse i lamperosetten. Vær opmærksom på at skruerne ikke bliver væk, da du skal bruge dem til monteringen senere.

 

Fjern dækslet, så de  forskellige farvede ledninger kommer til syne. Her skal du også kende farvernes betydning på ledningerne. Blå ledning betyder strøm tilbage ? også kaldet en returledning. Brun/rød ledninger symboliserer strøm ud ? altså en spændingsgivende ledning. Endelig er der den grøn/gule ledninger, der står for jord.

 

Del 3 ? kontrol af spænding

 

Brug din polsøger til at undersøge, om der er spænding i ledningerne. Sæt polsøgeren mod metalgevindet, der er fasthæftet på ledningen (dvs. den brune leder). Hold din tommelfinger på bunden af polsøgeren og tjek om der er spænding på den. Hvis der er spænding, vil polsøgeren lyse op. Det betyder, at du IKKE skal røre ved ledningerne, da du kan få stød.

 

Kontroller igen at ALLE grupper er slukket på dit HFI-relæ.

 

Del 4 ? Skær og nip

For at komme ind til kobbertrådene i ledningen, skal du skære det yderste stykke af gummiet (kappen) omkring kobbertrådene af med hobbykniven. Vær opmærksom på, at du kun skærer ned til kobbertrådene og altså IKKE skærer dem over. Sker det, så må du forsøge igen lidt længere nede på ledningen. Når kappen er fritskåret, kan du hive den yderste stykke af og metaltrådene er nu blottet.

 

Gentag nu proceduren med at skære og nippe ? denne gang i kobbertrådene, så isoleringen også fjernes herfra.

 

 

Del 5 ? Find din lampe

Find nu din valgte lampe frem. Det er fuldstændig lige meget om du vælger en moderne variant så om Caravaggio lamper, de mere klassiske Louis Poulsen lamper eller et fund, du har gjort dig på loppemarkedet. Før ledningen på din lampe igennem rosetlåget, der dækker ledningerne og som du startede med at afmontere under del 2.

 

Del 6 ? Montering af din nye lampe

Når du har gjort din lampe klar til montering, skal du sætte de forskellige ledere fast i bøsningerne. Det er de gevind, der holder ledningerne på plads i rosetten. Placer den brune ledning, hvor der allerede sidder en brun ledning i forvejen. Gør det samme med den blå. Altså blå til blå. Hvis der sidder en aflastningsbøjle i rosetten, så husk at spænde den godt til omkring ledningen. Dermed sikrer du, at ledningen sidder fast, hvor den skal og at den ikke kun sidder fast i kobbertråden i bøsningen.

 

Luk derefter dækslet og skru det fast igen. Juster evt. lidt på ledningen, så lampen hænger lige. Ledningen kan godt være lidt bøjet, hvis den har været ligget pakket ned i længere tid.

 

Du kan nu tænde for relæet igen og se hvordan lampen lyser.

Gå til reservedele til hårde hvidevarer